Followers

Tuesday, March 13, 2012

Isteri Yahya Sulong Malu Ada Pihak Minta Derma Kerana 'Datuk'Pak Ya yang sebelum menjadi anak bangsawan ini pernah berkhidmat sebagai anggota Polis dan pernah koma semasa zaman pemerintahan Jepun dahulu selama enam bulan gara-gara kekejaman komunis. Pak Ya pencen Polis pada tahun 1967 dan beralih karier sebagai pelakon drama dan seterusnya kepada perfileman. Wanita berusia 65 tahun ini memberitahu, dia pernah melarang suaminya agar tidak menerima gelaran berkenaan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Perlis kerana tidak sesuai dengan suasana kehidupan mereka.

Bagaimanapun ujar Alisah, suaminya itu tetap berdegil kerana menganggap gelaran itu adalah untuk mengenang jasanya sebagai anggota keselamatan yang berkhidmat mempertahankan negara pada tahun 1948 dan bukan atas kapasiti seorang artis.

Pada tahun 2009, tiba-tiba saja orang panggil dia Datuk. Saya tak tahu pun. Dia ambil gelaran itu senyap-senyap. Saya bukan apa, orang ingat sesiapa yang ada Datuk kaya tapi kami bukannya macam itu,” katanya.

Yahya atau nama sebenarnya Yahaya Loong pernah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Ampang dekat sini pada 20 Februari lalu akibat terjatuh daripada bilik air selain menghidapi beberapa komplikasi penyakit lain termasuk asma.


Yahya yang pernah berkahwin sebanyak empat kali mempunyai 11 orang anak

p/s;kehidupan di zaman serba moden ini memang terlalu sukar..tak kira lah siapa mereka..
kos perbelanjaan sara hidup makin hari makin meningkat..cuma yang makin menurun
pendapatan kita sehingga ada yang terpaksa melakukan beberapa pekerjaan untuk menampung
kos sara hidup yang tinggi...apalah  ertinya kemajuan sesebuah negara kalau rakyatnya merana..masa yang sepatutnya
bersama keluarga terpaksa dikorbankan untuk  mengejar dunia yang kian berlari...shiiiiiiiiiiiiittt

No comments: